Streetfood in Indonesië, 5 bijzondere gerechten

Streetfood-in-Indonesië

Indonesië staat bekend om de mooie natuur, de prachtige landschappen, de eeuwenoude bezienswaardigheden en … om het lekkere eten. Overal op straat zie je stalletjes met de heerlijkste en meest uiteenlopende gerechten en snacks Streetfood is een fenomeen in Indonesië, talloze mensen halen dagelijks hun ontbijt, lunch of avondeten op straat, bij kleine stalletjes die door hun eigenaar zijn omgebouwd tot mini-keukens op wielen. In Indonesië is streetfood niet echt te vergelijken met de gigantische keuze die Taiwan ofThailand biedt, maar er is volop variatie en je kunt voor een habbekrats lekker eten en je maag vullen!

Streetfood wordt  letterlijk op straat klaargemaakt.  Niet alleen de avondmaaltijden, maar ook snacks, fruitdrankjes, ijs en andere lekkernijen. Iedere straatkok heeft een specialiteit en die staat op zijn karretje vermeld. Zo zijn er verkopers die alleen maar Sate Ayam of alleen maar Gado Gado maken. Hun kraampje is daar dan helemaal op gericht en dit maakt een straat vol streetfoodkarretjes tot een leuk en bont tafereel. Overal in Indonesië zijn deze eetstalletjes te vinden, zelfs de mobiele eetkraampjes zijn alom vertegenwoordigd. De zogeheten ‘kaki lima‘ (letterlijk vertaald: vijf voeten. Dit zijn de drie wielen van het eetkarretje, tel daarbij de twee benen van de verkoper op, zie foto boven).

streetfood-indonesië
streetfood-indonesië

Indonesiërs kopen graag snacks voor onderweg voor in de auto of in het openbaar vervoer. Dit is goed te merken aan het straatbeeld. Tijdens één van onze vakanties op Java doken wij overdag een warenhuis in om te shoppen. Toen wij de winkel verlieten, was de zon verdwenen, het schemerde inmiddels en  het straatbeeld was compleet veranderd: het hele plein was bezaaid met kraampjes, eetstalletjes en lokale straatventers. De juiste weg terugvinden naar ons hotel werd hierdoor echt bemoeilijkt.

5 Favoriete gerechten op straat.

Op straat eten is niet de meest romantische locatie om te dineren, maar het eten is vaak spotgoedkoop en erg smakelijk. Ook moet u het zien als een geweldige ervaring. Mits de maaltijden vers bereid worden en u geen culinaire hoogstandjes verwacht zult u genieten van uw streetfood. Hieronder volgt een willekeurig lijstje van bekende streetfood gerechten, zowel bij de local als bij de reiziger en toerist heel favoriet!

1)NASI GORENG

Nasi goreng of gebakken rijst is favoriet bij de lokale bevolking. Dit rijstgerecht is een perfecte combinatie van tal van Indonesische kruiden, maar die ook kan bestaan uit garnalen, vlees en omelet. Iedereen heeft zijn favoriete tentje of kraam waar de nasi goreng nèt iets anders smaakt. Maar het resultaat is altijd een voedzame maaltijd, al dan niet verorberd op kleine krukjes rondom de kraam of wellicht als ‘bungkus’-verpakt-meegenomen.
Dit gerecht is niet moeilijk te maken. Klik op de link voor het recept.streetfood-indonesië

2) PISANG GORENG

Snackstalletjes op straat bepalen ook het straatbeeld. Vooral in de buurt van shopping malls en scholen vind je regelmatig kaki lima met ‘pisang goreng’ oftewel gebakken banaan. Spotgoedkoop, vult goed en erg lekker! Ook deze snack kunt u zelf bakken, klik op de link voor deze zoete snack!streetfood-indonesië

3) TAHU GORENG/ISI (gevuld)

Dit is een andere populaire keus voor diegene die van hapjes houdt. In principe, eten dat met beslag bedekt is en wordt gefrituurd heet Gorengan. Aan het eind van de middag verschijnen deze ‘kaki lima’s’ straat met grote wokken kokende olie. Hier kopen de Indonesiërs hun geliefde gorengan, ideaal om de kleine trek te stillen. De straat verkopers verkopen meestal gebakken tofu ( met of zonder vulling), tempe (sojabonen cake), cassaves en bananen. Klik op de link als u deze heerlijke gevulde tahu wilt maken.streetfood-indonesië

4) MARTABAK TELOR

Een geliefd streetfood snack is de martabak en dan de hartige variant. Deze martabak telor lijkt op een“omelet” dat gemaakt is van kippen eieren of eenden eieren. Het heeft een krokante textuur aan de buitenkant en aan de binnenkant is het gevuld met groenten en rundvlees. Na het nemen van een hap wilt u meer ! In mijn recept heb ik rundergehakt gebruikt en er een luie variant van gemaakt! Met loempiavellen, supersnel te maken en heerlijk!

5) RUJAK

Deze frisse, zoetzure fruitsalade met een pittig dipje is de hele dag verkrijgbaar op straat. Rujak verkopers komen langs de deur van kantoren of zetten kraampjes op. U kunt zelf aangeven hoe pittig u de saus wilt hebben, want dit wordt ter plekke bereid. Heerlijk als tussendoortje, snack, lunch, bijgerecht, salade en nagerecht. Populaire streetfood, deze vruchtensalade! Wilt u dit ook maken?streetfood-indonesië

Streetfood in Indonesië is populair, gevarieerd en makkelijk verkrijgbaar. Wie wil er nou niet genieten en snacken van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat…?
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of de Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

 

 

Geef een reactie