Kra manis, zoete rijstkoekjes

kra-manis

Vroeger, toen mijn moeder op de ouderwetse manier rijst kookte -en dat is in een lichtgewicht gedeukte aluminiumpan op het gasfornuis-, bleef er regelmatig op de bodem van de pan een restje rijst achter. Enigszins aangekoekt, maar prima te gebruiken voor deze krokante snack: KRA! Een beetje aparte naam, waarschijnlijk doordat dit geluid ontstaat bij het doorbijten. Mijn moeder verzamelde al deze stukken overgebleven rijst, liet ze drogen op de vensterbank in de keuken en frituurde ze later in hete olie. Beetje zout erbij… mmm… fijne jeugdherinneringen!

 

Kra, zoet rijstkoekje of hartig?

Ik weet dus niet beter dan dat ik kra vanuit mijn jeugd ken als een hartige rijstsnack. Echter, via Instagram zag ik steeds vaker kra voorbijkomen als een zoete rijstsnack, voornamelijk door Molukse hobbykoks en thuiskokkies gemaakt. En… het was duidelijk dat hun bereidingswijze totaal afweek van hoe ik die mij uit mijn jeugd herinnerde. De rijst wordt niet gedroogd, de rijst wordt speciaal gekocht, de koekjes worden in nette blokjes gesneden (ik ben dus de grillige rijst restanten gewend), kortom … een compleet ander koekje! Via Daisy van Instagramaccount DapurMas kreeg ik het recept van deze heerlijke, kleverige zoete lekkernij. En daar ben ik uiteraard héél erg blij mee, sowieso inspireren zij mij vaak met hun prachtige foto’s en baksels. Neem gerust een kijkje op hun account waar ze hun kra manis prachtig gefotografeerd hebben! Zullen we aan de slag gaan?

Benodigdheden (30-35 stukjes)

 • ½ pak rijst van het merk Uncle Bens (lukt dus altijd met deze rijst! Te koop bij de Jumbo.)
 • ½ pot keukenstroop
 • 2-3 el ‘gula djawa’  Javaanse suiker of 1 kleine schijf gula djawa
 • 2 zakjes vanille suiker
 • wat zout
 • olie om te bakken.
  kra-manis
  ingrediënten kra manis

  Bereidingswijze:

Voordat we beginnen, bekleden we eerst een aantal bakblikken/ovenschalen met bakpapier. Straks wordt de hete, zoete rijst in deze schalen overgegoten; dit moet snel gebeuren,  voordat de zoete rijst te snel uithardt.

  1. We gaan de rijst eerst poffen, dat doen we door het te frituren:
   Verwarm een laag olie in de wadjan.
   2. Omdat de rijstkorrels klein zijn, wordt het lastig  om dit los in de olie te frituren, daarom bakken we per keer een kleine hoeveelheid in de zeef. (zie foto  (1).  Deze zeef hangen we in de pan met olie zodat de rijstkorrels wel gefrituurd worden, maar ook netjes bij elkaar blijven. De rijst wordt in een aantal tellen gefrituurd en laten we daarna in een grote vergiet met keukenpapier uitlekken. Blijf frituren tot alle rijst op is.

   kra-manis
   Kra manis, stap voor stap

   Terwijl de gepofte rijst aan het uitlekken is, gaan we nu het keukenstroopmengsel maken. Verwarm de keukenstroop, gula djawa, vanillesuiker en het zout in een klein steelpannetje. Breng dit aan de kook, het duurt wel even. Blijf roeren èn wees voorzichtig met dit hete suikermengsel!
   3. Doe alle gepofte rijst in een grote kom (zie foto 2) en giet al roerend de hete keukenstroopmengsel bij deze rijst. (zie foto 3) Roer goed door totdat je merkt dat alle rijstkorrels bedekt zijn met een laagje keukenstroop.
   4. Giet nu dit mengsel in de verschillende bakblikken en druk heel goed aan. Het moet een compacte, egale massa worden.

   kra-manis
   Druk het rijstmengsel goed aan.

   5. Laat de rijst nu goed afkoelen, daarna kunt u met behulp van het bakpapier het mengsel op een snijplank leggen. Snijd met een groot mes de koek in mooie vierkantjes.

   Tip: bewaar de koekjes in een grote luchtdichte trommel of Tupperware. In een glazen stopfles kunt u ze ook krokant houden en het oogt ook nog leuk!kra-manis

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

kra-manis

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of de Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

8 gedachtes over “Kra manis, zoete rijstkoekjes

Geef een reactie