Tahu cetak
Mijn zusje zit regelmatig op een Indische receptensite en vond daar laatst een recept met bijbehorende foto’s van TAHU CETAK. “Is dit iets voor jou…?” vroeg ze gelijk. Ik ben altijd wel in voor een nieuw, leuk recept en ging gelijk googlen wat ik mij nou daarbij moest voorstellen. Immers, de naam van het recept zei mij helemaal niets en afgaande op de foto’s was het gelijk duidelijk dat mijn moeder deze tahu snack nog nooit had gemaakt! Dus… Google is my best friend en een beetje achtergrondinformatie kan nooit kwaad!
Tahu (tofu)
Tahu/tofu staat regelmatig thuis bij ons op tafel. Wij verwerken het graag door onze gerechten, er ligt dus vaak een blok tahu/tofu in onze koelkast. Door zijn veelzijdigheid weet ik altijd wel een gerecht waarin ik de tahu/tofu kan verwerken of bereiden.
Tahu is een voedingsmiddel bereid uit sojabonen. Soja is een tropische plant, die ongeveer 180cm hoog kan worden en witte of paarse bloemen draagt. De plant komt oorspronkelijk uit China, waar deze al 3.000 jaar wordt verbouwd. Allemaal geven ze harige peulen met bonen, die rijk zijn aan vitaminen, eiwitten en mineralen. Deze sojabonen worden gemalen en gekookt; hierdoor ontstaat een pap waaraan een zuur wordt toegevoegd. Hierdoor kan de sojabonenpap makkelijk in blokken worden geperst dat uiteindelijk als sojabonenkaas wordt verkocht. Tahu is een fijn produkt, voedzaam en neutraal van smaak. Erg geschikt om in vele gerechten te verwerken.
Zullen we aan de slag gaan?
Benodigdheden:
- blok tahu (tofu)
- kleine winterwortel of restje wortels
- lente-ui
- 3 eieren
- zout, peper, suiker, teentje knoflook
- zonnebloemolie om te frituren.
Bereidingswijze:
- Prak met een vork de tahublok fijn in een diep bord
- Schil de wortel en snijd dit in kleine stukjes
- Snijd de lente-ui in smalle ringetjes
- Meng alle ingrediënten in een kom en vet de vormpjes of bakjes in met wat olie.
- Vul de vormpjes daarna met het tahubeslag en druk goed aan. Stoom dit 15 minuten en laat afkoelen.
- Als het afgekoeld is, tikt u de vulling los uit de vorm. Haal elke tahu nog even door het derde (losgeklopte) ei en frituur het dan in de olie. Klaar!
Tahu cetak, ziet dit er niet leuk uit?
Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of de Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.
Het lijkt me een heerlijk gerecht, maar hoe kun je stomen als je geen stomer hebt?
Thea, je kunt stomen met een bamboe mandje die je op je pan (met water) zet. Sluit af met een deksel of een bamboedeksel. Breng het water aan de kook en voilà!
Ik zag online al dat je de groente ook in een zeef kunt doen, grote pan water, zeef mag het water NIET raken, deksel erop en in ca 30 minuten stomen. Dat moet me lukken, grote (soep)pan heb ik altijd binnen handbereik.
Wat een leuk recept Hedy, ga ik zeker een keer maken!
Hi Marjolein, heel simpel maar toch creatief en lekker! Je kunt de kruiden gebruiken die je lekker vindt en die goed bij elkaar passen…
Deze week heb ik je site ontdekt! Wat een genot om door de recepten te scrollen; je hebt er een fan bij! 🙂
Ook deze tahu cetak lijkt me geweldig! Waar heb je die leuke vormpjes vandaan? Ik heb alleen metalen vormpjes, die zijn niet handig om in te stomen lijkt me. Zijn deze van siliconen?
Goedenavond Selina,
Deze vormpjes zijn van plastic en heb ze ooit op een pasar malam gekocht. Maar met siliconen vormpjes kun je ook stomen, dus duik lekker de keuken in!