Crispy saté dadar

crispy saté dadar

De Indische/Indonesische keuken leent zich uitstekend voor  vegetarische gerechten. De keuken kent een grote verscheidenheid aan recepten en maaltijden waarbij bijvoorbeeld soja, grondstof voor tahu en tempé, gebruikt wordt. Zo worden er in Indonesië  vaak maaltijden zonder vlees of vis bereid; niet zozeer uit vegetarische overwegingen, maar door vlees, vis en kip als speciaal gerecht te houden voor gelegenheden en feestdagen. Ook komt het voor dat de mensen door armoede niet in staat zijn vlees en kip te kopen. Maar hoe creatief zijn ze met het bereiden van tahu, tempé en van groenten die zo langs de weg staan! Gelukkig is er tegenwoordig bij onze toko’s veel verkrijgbaar en kunnen wij vaak een alternatieve bladgroente gebruiken.

Crispy saté dadar, krokant en crunchy

Deze snack is bijvoorbeeld een prima vegetarische optie voor saté. Een eiersaté met een heerlijk crispy laagje erom heen. Verzonnen door Francis Kuijk, de auteur van het Indisch kookboek Bersama, waarin zij je meeneemt in haar keuken.

Bersama
Bersama
Indische gerechten om te delen
Score 4.7 van 5 sterren.
€27,50
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Free shipping!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Haar werd regelmatig gevraagd naar een vegetarische optie voor saté. Behalve dat het kookboek recepten van saté van tempé en tahu biedt, is ook deze crispy saté dadar een krokante oplossing. Origineel èn lekker! Kokkerelt u met ons mee? (Laat u vooral niet afschrikken door de lijst met ingrediënten, het merendeel staat vast al in uw voorraadkast!)

Benodigdheden:

ingrediënten crispy saté dadar

 • 2 sjalotjes
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 rode lombok
 • 9 eieren, maat M/L
 • 50 gr geraspte kokos
 • 175 gr patentbloem
 • 1 el bloem
 • 1-2 pakken paneermeel (panko is nòg beter, maar ik had dit niet in huis)
 • 1 flinke tl bouillonpoeder
 • cayennepeper
 • peper en zout
 • 20 satéstokjes
 • zonnebloemolie om te frituren.

Bereidingswijze:

 1. Maal de sjalotjes, de lombok en de knoflookteentjes fijn en voeg het bouillonpoeder toe; dit wordt de bumbu, zet dit opzij. Maak in een kommetje een papje van de el bloem door er 3 el water erdoor te mengen, zie foto hieronder.
 2. Kluts met een garde 6 eieren los en meng zowel de bumbu als het bloempapje er doorheen. Voeg zout en peper naar smaak toe.
 3. Test wat eimengsel in een voorverwarmde koekepan en check of de smaak goed is. Voeg eventueel wat zout of peper toe.
 4. Schenk een dun laagje zonnebloemolie in een koekenpan en bak twee dikke omeletjes. Ze hoeven niet goudbruin te zijn, dus bak ze niet te lang. Zet opzij en laat ze afkoelen.
 5. Doe de geraspte kokos in een diep bord, besprenkel het licht met wat druppels water. Verwarm dit 30 seconden in de magnetron. De kokos zet hierdoor uit wat de smaak ten goede komt.
 6. Meng in een kom 125 gr patentbloem met de cayennepeper en knoflookpoeder plus wat zout en peper. Vul een diep bord met dit bloemmengsel. Dit is bord één.
 7. Kluts in een ander diep bord de 3 resterende eieren met 3 el water los. Voeg wat zout toe. Meng dan het kokosmengsel erdoor heen en roer goed. Dit wordt bord twee.
 8. Meng in een kom de paneermeel of panko met wat zout en de resterende 50 gr patentbloem; roer dit goed door elkaar. Stort dit paneermeelmengsel in een diep bord, dit wordt bord drie!
  preps crispy saté dadar
  Voorbereiding crispy saté dadar

   

 9. We gaan nu de saté dadar maken: Snijd elke afgekoelde omelet in 6 gelijke repen. Snijd de middelste 4, want dit zijn de grootste repen, doormidden. Zo krijgt u per omelet 10 repen. Rijg deze repen aan satéstokjes, zie foto hierboven.
 10.  Haal alle omeletsatés eerst door het bloemmengsel, daarna door het ei-kokosmengsel en tot slot door het paneermeel/pankomengsel. Laat ze een half uur uitharden in de koelkast.
 11. Verwarm de olie in een koekenpan en frituur de satés goudbruin. (het stokje mag gewoon in de olie). Laat de saté dadar uitlekken op wat keukenpapier. KLAAR!!crispy saté dadarkrokante saté dadar

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of de Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

Geef een reactie