Loempia

loempia

Geen Chinees gerecht is in het Westen zo bekend als de loempia en ze zijn dan ook een toonbeeld van Chinees eten geworden. Elke supermarkt heeft ze wel in de diepvries liggen; loempia’s zijn zelfs verkrijgbaar bij snackbars en cafetaria’s. Maar vóórdat ze zo’n naamsbekendheid kregen, had deze gevulde deegrol een lange weg te gaan.

De herkomst van loempia

Ondanks dat duidelijk is, dat loempia een traditioneel Chinese snack is, wordt het in het land zelf weinig gegeten. Ook wordt er online gesproken van Peking als stad van oorsprong, maar ook de provincie  Fujian aan de zuidoostkust van China, wordt genoemd als dé plek waar het allemaal begon.
De naam is afgeleid van het woord ‘Lun Pia’ dat ‘zachte pannenkoek’ betekent. De Chinese loempia bestaat al eeuwen en raakte vanaf de zeventiende eeuw dankzij kolonisten en Chinese migranten verspreid over de wereld. Met name in Zuidoost-Azië, (Viëtnam, Indonesië, Thailand en op de Filipijnen) is men er dol op; ondanks dat elk land zijn eigen variant kent, is de hoofdzakelijk vegetarische karakter van de vulling vaak gemeenschappelijk. Vlees vormt niet het hoofdbestanddeel van de vulling, maar verse groenten als wortel, kool en taugé.
Zullen we aan de slag gaan?

Benodigdheden LOEMPIA(voor 14 stuks)

ingrediënten loempia
Ingrediënten loempia
 • ½ tahu -‘tofu’-
 • klein blikje rebung -‘bamboeshoots’  of bamboestrips-
 • ¼ spitskool
 • klein uitje
 • handvol taugé
 • 2 winterwortelen
 • pak diepvries loempiavellen (met groene rand)
 • 2 teentjes knoflook
 • zout, peper, suiker te beginnen met 1 tl van elk
 • 5-spices 1 tl (sorry, staat niet op de foto)
 • zonnebloemolie om te frituren.

Bereidingswijze:

 1. Ontdooi de diepbevroren loempiavellen door ze 1 uur van te voren uit de vriezer te halen.
 2. Snijd de tahu in 4 plakken; snijd elke plak in mini vierkantjes. Frituur de stukjes lichtjes in hete olie. Laat uitlekken op wat keukenpapier.
 3. Schil de wortelen en snijd ze daarna in kleine stukjes; zet opzij.
 4. Doe dit ook met het ui en met de spitskool.
 5. Schil de teentjes knoflook en zet opzij.
 6. Laat het blikje rebung -bamboescheuten- uitlekken en snijd ze in dunne repen. Mocht u een blikje ‘strips’ gekocht hebben, kunt u het in reepjes snijden achterwege laten.
 7. Maak de taugé schoon.
 8. Verhit wat olie in de pan en bak alle ingrediënten, op de taugé na, een minuutje onder voortdurend omscheppen.
 9. Kruid het geheel lekker door met het zout, peper, suiker en de 5-spices. Pers de knoflookteentjes uit. Roer alles goed door. Voeg naar smaak extra toe.
 10. Zet het vuur gelijk uit en voeg de taugé toe, zorg dat het goed vermengt met de loempiavulling. Knip eventuele te lange sprieten doormidden.
 11. Nu moet het geheel afkoelen en het vocht eruit lopen: vul een vergiet met de vulling en leg er een bord onder.
  Loempia afkoelen
  Lepel de vulling in een vergiet; zo kan het afkoelen en het vocht eruit lopen.

  Als het tahu/groentenmengsel helemaal afgekoeld is, gaan we de loempia’s vullen en rollen!

 12. Leg het vel als ruitvorm voor je op tafel, met de punt naar je toe dus. Leg 2 eetlepels vulling onder het denkbeeldige midden. Rol de onderste punt strak omhoog, vouw dan de linker-en rechterkant strak naar binnen en rol verder omhoog. Plak dicht met wat losgeklopt ei of een bloempapje en druk de loempia wat aan.
  Bedek de overige loempiavellen met een iets vochtige theedoek om uitdroging te voorkomen.

  vullen van loempia
  Het vullen van de loempia

  loempia vullen en rollen

   

 13. Frituur de loempia’s een kleine 2-3 minuten in hete olie; laat uitlekken op keukenpapier. Ik heb een vergiet bekleed met keukenpapier en de loempia’s staand laten uitlekken.
 14. Serveer met spicy chilisaus of speciale zoete loempiasaus. Enjoy!

loempia
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of de Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

5 gedachtes over “Loempia

  1. deindomama says:

   Hoi Nicolien,
   Ik vries ze per 5-6 in een diepvrieszak in. Goed afsluiten en pas het volgende pakket erop als de eerste lading diepbevroren is! Dus NIET gelijk stapelen, wacht tot het onderste pakketje bevroren is.
   Succes!

Geef een reactie