Martabak manis

martabak manis

Zo af en toe organiseren mijn kookmaatje(s) en ik een gezamenlijke kookdag, waarbij wij bij elkaar komen. In overleg koken wij dan één of meerdere gerechten samen. Dit keer was Martabak manis (weer) aan de beurt; weliswaar hadden wij dit eerder samen gemaakt, maar nu was het de bedoeling om het hele bakproces te fotograferen en op te nemen in onze blogs. Zó fijn om elkaar te inspireren en te motiveren! Samen koken is toch een stuk gezelliger en ik word er een stuk productiever van!

Herkomst Martabak

Martabaks ontstonden waarschijnlijk in India tijdens de middeleeuwen om uiteindelijk in Saudi-Arabië, Jemen, Maleisië, Thailand en Indonesië te belanden. ‘Muttabaq’ is echter Arabisch voor ‘gevouwen’, mogelijk stamt het gerecht dan ook uit het Midden-Oosten. Doordat Indonesië veel cacao produceert, is de versie met chocolade daar niet meer weg te denken.
Martabak manis wordt vers voor je klaargemaakt. Eerst de pannenkoek: hierbij is het de kunst de randen bruin te krijgen zonder dat ze verbranden. Het beslag in het midden moet gaar, maar mooi luchtig en niet te zwaar zijn en het geheel moet gemakkelijk uit de pan komen. De speciale chocolade- kaasvariant is wel de meest bekende variant: aan één helft worden gecondenseerde melk, pure hagelslag en eventueel gehakte pinda’s toegevoegd, op de andere helft komt de kaas. De ingrediënten van de vulling smelten al samen tot een verrukkelijk smeuïge laag voordat de martabak manis wordt gevouwen. Het lijkt een vergezochte combinatie, maar het werkt!
Zullen wij ermee aan de slag gaan?

Martabak manis

Ingrediënten (6-10 stukjes)

 

 1. 250 gr (tarwe)bloem
 2. 400 ml melk
 3. 3 tl suiker + wat extra om op de martabak te strooien
 4. 1 ei
 5. ½ tl zout
 6. ½ tl baking soda
 7. margarine om over de martabak te smeren; ik gebruikte de Blue Band uit Indonesië -te koop bij de toko- omdat deze wat romiger is
 8. (optioneel: 1 tl vanille aroma)
 9. voor de topping: chocolade hagelslag, gecondenseerde melk, geraspte kaas.
martabak manis
Ingrediënten martabak manis netjes bij elkaar, bij mijn kookmaatje in de tuin,

Bereidingswijze:

 

 1.  Meng alle droge ingrediënten in een kom, inclusief de 3 tl suiker. De baking soda nog niet toevoegen.
 2. Voeg het ei en de melk toe, roer dit goed door elkaar met een garde. Dek de kom af met een schone theedoek en zet voor een half uur opzij.
  beslag martabak manis
  Beslag martabak manis

   

 3. Voeg na een half uur ½ tl baking soda toe en meng ook dit goed door het beslag.
 4. Verhit een (eventueel een anti-aanbak) koekenpan met wat boter en giet minstens 1 cm beslag in de pan. Draai de pan mooi rond, zodat er een opstaand randje ontstaat. Kenmerkend voor de martabak manis…
  martabak manis
  De opstaande rand kenmerkt de martabak manis.

  Bak op matig vuur de crepe; zodra er gaatjes in het beslag verschijnen, bestrooit u de pannenkoek met wat suiker. Sluit de pan nu af met een deksel en laat de koek verder garen.

 5.  Als de onderkant mooi bruin is en de bovenkant gaar, schuift u de martabak op een bord of snijplank. Smeer lekker in met de margarine, bedek de ene helft met chocolade hagelslag (eventueel ook met kleine stukjes noot) en de andere helft met geraspte kaas. Maak het geheel af met wat gecondenseerde melk, zie foto.
  martabak manis
  Martabak manis, wat een verwennerij!

   

 6. Snijd dan nu de pannenkoek in 2 helften, leg beide delen op elkaar. Smeer de Blue Band over de koek, hiervan gaat het mooi glanzen en nóg lekkerder smaken. Snijd de koek in kleine vierkante stukken. En nu genieten!!martabak manis

martabak manis
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of de Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

 

 

 

 

Geef een reactie