Sayur karé tahu

sayur-karé-tahu

Bij dit gerecht moet ik altijd aan vroeger denken. Aan thuis, toen mijn moeder elke dag een grote pan gezonde groenten voor mijn broertjes, zusjes en mij klaarmaakte. De ene keer was het verse groentensoep, dan weer ‘sayur asem‘- groentengerecht met tamarinde-  of ‘sayur lodèh’ -gemengde groenten in een kokossaus- en in dit geval ‘sayur karé’ – gemengde groenten in een goudgele kunyitsaus- . Als klein kind nam ik de groenten voor lief, ik vond het hartige bijgerecht dat mijn moeder standaard erbij maakte, véél interessanter en lekkerder. Mijn moeder kon goed en gevarieerd koken en zij was zeer creatief met het weinige dat beschikbaar was. Het werd als bijgerecht vaak ayam goreng, tempéh goreng, ikan goreng of gewoon een gebakken lekkerbekje uit de viswinkel, toendertijd 50 guldencent per stuk. En dit smaakte overal prima bij!
Toen mijn zusje laatst vroeg wie er een goed recept van Karé had, realiseerde ik mij dat ik deze klassieker nog niet op mijn blog had staan. Ai… een recept lag niet één, twee , drie voor het grijpen, want mijn moeder had alle recepten in haar hoofd. Toen ik op 18-jarige leeftijd uit huis ging, hield ik mij totaal niet bezig met de Indische keuken. Nu zij er niet meer is, besef ik dat het echt een gemiste kans is om echt authentiek te leren koken van mijn moeder. Zó jammer! Ik moet het helaas doen met smaakherinneringen en YouTube, gelukkig staat het net vol met recepten van dit heerlijke gerecht!

Kunyit, de belangrijkste specerij bij deze sayur karé tahu.

Hoewel ik in dit heerlijke groentengerecht kunyit in poedervorm heb gebruikt, wil ik toch wat achtergrondinformatie over de verse kunyit geven: volgens de website van Indonesisch culinair wordt kunyit ook wel ‘geelwortel’ genoemd en is familie van de gember. ….” De gele wortels worden in de Indiase en Oostaziatische keuken als kruid gebruikt. Door het intense geel van de wortels wordt hij gebruikt om rijst geel te kleuren, zoals in nasi kuning. Kunyit wordt zowel vers, als ook in poedervorm gebruikt. Ook is kunyit een vast bestanddeel van kerriepoeder, wordt hij gebruikt om mosterd geel te kleuren en wordt hij in allerlei currygerechten toegepast. Bovendien is bewezen, dat kunyit geneeskrachtige eigenschappen heeft. Kunyit werkt ontstekingsremmend, het is een sterke antioxidant, gaat trombose tegen en heeft ook kanker remmende eigenschappen”…. Kortom… een gezonde kruid dat echt niet mag ontbreken in uw kruidenkast!
Zullen wij met de Karé beginnen? Dit recept is tot stand gekomen door een aantal recepten via YouTube en mijn eigen smaakherinneringen te combineren; door gebakken aardappelen en tahu/tofu toe te voegen heb ik er een complete maaltijd van gemaakt!

Sayur karé tahu

Ingrediënten karé

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 3 plakken tahu/tofu
  • 150 gr aardappel
  • 100 gr sperziebonen
  • 50 gr spitskool
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 kemirinoten
  • 1 tl kunyit poeder
  • 2 salamblaadjes
  • 2 djeruk purutblaadjes ‘limoenblad’
  • ½ tl ketumbar
  • zout, suiker naar smaak
  • 100 ml kokosmelk ‘santen’
  • 750 ml water (staat niet op de foto)
  • zonnebloemolie om te frituren (staat niet op de foto).

Bereidingswijze:

  1. Voorbereiding: – Schil en snijd de aardappelen in stukken en frituur dit licht. Zet opzij. – Snijd 3 plakken tahu/tofu in blokjes en frituur ook dit lichtjes. Laat goed uitlekken.
  2. Was de sperziebonen, wortel en kool en snijd dit in stukjes, reepjes. Snijd ook de sjalotjes in grove stukken.Voorbereiding Sayur karé tahu
  3. Doe de ketumbar, kemirinootjes, knoflook, sjalotjes, kunyit èn 25 ml water in de keukenmachine en mix dit tot een ‘bumbu’ –kruidenpapje-.
  4. Fruit deze bumbu in wat olie en voeg de sereh, de djuruk purutblaadjes en salamblaadjes toe.
    bumbu-karé- fruiten
    Bumbu fruiten, het gaat lekker ruiken in huis!

     

  5. Schenk de 750 ml water erbij en breng dit aan de kook; voeg dan de sperziebonen en wortels toe en sluit de pan af met een deksel. Laat het mengsel enkele minuten koken, zorg dat de groenten zijn bite behoudt.
  6. Breng op smaak met zout en suiker. Doe nu de reepjes kool erbij, de gefrituurde aardappel en de tahublokjes. Tot slot schenkt u de 100 ml kokosmelk ‘santen’ erbij. Laat het geheel op klein vuur doorkoken en voeg eventueel wat pit toe. (bijvoorbeeld lepel sambal of wat schijfjes lomboh).
  7. Het gerecht is klaar, zodra ù het lekker vindt smaken! SELAMAT MAKAN!sayur-karé-tahu

    sayur-karé-tahu
    Voor meer pit, snijd de lomboh op de foto in ringetjes en voeg dit aan het gerecht toe. Mmmm….

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of de Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

6 gedachtes over “Sayur karé tahu

  1. Manolito van Galen says:

    Hoi Cynthia,

    Een heerlijk gerecht.
    Ik neem aan dat je met 3 plakken tahu 3 schijven van een blok tahu bedoelt.
    En hoe dik dienen deze plakken te zijn?
    Alvast hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Culinaire groetjes,

    Manolito

  2. Manolito van Galen says:

    Hoi Cynthia,

    Nogmaals: Een heerlijk gerecht.
    Hoeveel wortels zijn nodig?
    Ik zie ze niet bij de ingrediënten staan.
    Alvast hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Culinaire groetjes,

    Manolito

  3. Manolito Galen says:

    Hoi Cynthia,

    Nogmaals: Een heerlijk gerecht.
    Hoeveel sereh is nodig?
    Ik zie hem niet bij de ingrediënten staan.
    Alvast hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Culinaire groetjes,

    Manolito

    1. deindomama says:

      Hi Manolito,

      Je hebt gelijk, wortels en sereh staan niet op de ingrediënten lijst 🤔. Bedankt voor je opmerkzaamheid!
      Wat heb je nodig?
      Afhankelijk van de hoeveelheid die je gaat maken, ik gebruikte 1x sereh en 3/4 deel winterwortel.

      Selamat makan!

Geef een reactie