Babi bumbu rudjak

Babi-bumbu-rudjak

Indonesië en zijn vleescultuur.

Eten is in Indonesië één van de belangrijkste dagelijkse gebeurtenissen. ‘s Ochtends zodra de mannen het veld zijn opgegaan of naar hun werk zijn vertrokken, begint de vrouw des huizes met de voorbereidingen voor het middag- en avondeten. Ze doet inkopen bij de warung in de buurt of ze gaat naar de pasar om voor meerdere dagen boodschappen te doen. Op deze pasars kun je als toerist je vergapen aan talloze stalletjes met etenswaren en ‘traditional food’. Echter, vlees zul je er niet vaak aantreffen. Indonesië is geen rijk land, vlees bij het dagelijkse menu is dus geen vast onderdeel.

93% Van de bevolking in Indonesië is moslim en vanuit hun geloof eten zij geen varkensvlees; dit in tegenstelling tot  bevolkingsgroepen die wèl varkensvlees eten.  Denk aan Sumatra waar het christelijke Batakvolk woont en bekend staat om hun gemarineerde varkensvlees. De  bevolking roostert dit varkensvlees boven een houtskoolvuur en serveert dit met een sambal van szechuanpeper. Ook de Chinese bevolkingsgroep eet regelmatig varkensvlees. Vlees bakt en stooft men in het eigen vleesvocht, zoals in de Europese keuken. De bevolking kookt altijd met verse kruiden, waarbij zij vaak kokosmelk toevoegt. Iets dat àltijd, goedkoop en óveral in het land verkrijgbaar is. In deze kruidige sauzen die daardoor ontstaan, stooft men vaak het vlees. Soms wel urenlang . Denk aan de populaire ‘rendang’ waarbij rundvlees urenlang wordt gestoofd in kokosmelk. Vlees in Indonesië heeft niet dezelfde kwaliteit als het vlees dat wij gewend zijn. Stoven en smoren zijn vaak dé kooktechnieken als het om vlees gaat.  Ook vlees roosteren boven een houtskoolvuurtje is zeker populair!

Babi bumbu rudjak

Babi bumbu rudjak is varkensvlees in een pittige saus. De blokjes vlees worden gestoofd, kijk daar heb je het weer, in een kruidenmengsel. Dit kruidenmengsel, ‘bumbu’ bak je eerst in olie lichtjes aan en daaraan voeg je allerlei ingrediënten en smaakmakers toe. De gebruikte vloeistof hierbij is kokosmelk, santen. Het is een gerecht dat heerlijk smaakt bij groenten en ei en is zeker geschikt als onderdeel van een Indische rijsttafel.
Zullen we beginnen?

Benodigdheden (voor 4 personen):

Bumbu Rudjak
Ingrediënten babi bumbu rudjak
 • 500 gr hamlappen
 • 1 ui
 • 1 tomaat
 • 5 kemirinoten
 • tl trassipoeder of 1 cm trassiblok
 • sereh stengel
 • 4 teentjes knoflook
 • 2 lomboh, u kunt het zo ‘pedis’ -pittig- maken zoals u zelf wilt
 • 2 ‘djeruk purutblaadjes‘ -limoenblaadjes-
 • 1 salamblad
 • 1 el ‘gula djawa’ -Javaanse suiker- of witte suiker
 • tl ‘kunyit’ -geelwortel-
 • 2 dl water
 • 30 gr santen(blok)
 • zout naar smaak
 • beetje olie.

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vlees in blokjes.
  2. Maal de trassi, de kemirinoten en de teentjes knoflook fijn in een blender.
  3. Snijd de lomboh in schuine strips, de ui in kleine stukjes en de tomaat in partjes.
   Voorbereiding-babi-bumbu-rudjak
   Voorbereiding babi bumbu rudjak

    

  4. Verwarm wat olie in een wok of vleespan en fruit hierin de bumbu, ui en de lomboh.
  5. Zodra de ui glazig ziet, voegt u de kunyit, sereh stengel, salamblad, djeruk purutblaadjes en de tomaatpartjes toe. Fruit dit  mee en roer rustig door.
  6. Doe het vlees in de pan, alsmede het water en de santen. Roer alle ingrediënten goed door elkaar.
   Babi-bumbu-rudjak
   Het gaat nu heerlijk ruiken in de keuken…
   Babi-bumbu-rudjak
   Lekker met sambal goreng boontjes en warme rijst!

   7. Tot slot voegt u de suiker toe en laat het gerecht ½ uur sudderen op klein vuur mèt het deksel op de pan. Zo kan het vlees garen en het santenblok oplossen.
   8. Haal na een ½ uur het deksel van de pan af en laat het gerecht nog 5 minuten of langer pruttelen totdat de saus ingedikt is. Klaar!!

Babi-bumbu-rudjak Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of de Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.

 

 

 

 

Geef een reactie