Martabak tahu

martabak-tahu

Terwijl ik dit artikel schrijf, merk ik op dat ik al eerder een hartig martabak recept heb uitgewerkt namelijk met een vulling van ei en vlees. Min of meer een traditionele vulling zoals ik het ken. Er bestaan natuurlijk ook alternatieven, zoals een vulling met tahu/tofu in dit recept. Ik kwam op dit idee doordat mijn nichtjes en dochter constateerden dat er geen vegetarische snacks op mijn blog te vinden waren. Ik ben niet opgevoed met vegetarische gewoontes en voedingsmiddelen en ben er echt niet thuis in. Door herhaaldelijk en creatief te experimenteren en anderen mijn resultaten te laten proeven kwam ik uit op dit recept.

Juist de Ind(ones)ische keuken kent veel gerechten die voor vegetariërs prima zijn. Makkelijk te bereiden en erg lekker. De bekendste Ind(ones)ische vleesvervangers zijn tahu/tofu en tempéh. Neutraal van smaak, nemen makkelijk smaken en aroma’s op, gezond en lekker. Boordevol vitaminen en eiwitten en je kunt er gevarieerd mee koken.
De martabak tahu is dus geen bestaande snack; verzonnen en geïnspireerd door mijn dochter, nichtjes en lezers op Instagram die graag minder (vaak) vlees willen eten. Ik heb het nu meerdere malen gemaakt en dit hapje valt goed in de smaak. Geslaagd dus! Nieuwsgierig geworden? Laten we beginnen!

Benodigdheden (voor ongeveer 16 stuks):

 1. tahu
 2. loempiavellen (uit de diepvries, verpakking met een groene rand)
 3. 2-3 eieren
 4. 1 à 2 stuks prei
 5. 2 teentjes knoflook
 6. grote gele ui
 7. 1½ tl masala
 8. 2 tl ketumbar
 9. zout naar smaak
 10. zonnebloemolie om te frituren.
ingrediënten-martabak-tahu
Ingrediënten Martabak Tahu

Bereidingswijze:

  1. Haal de bevroren loempiavellen uit de verpakking en laat ze een half uur ontdooien. Tijdens het werken bedekt u de vellen met een vochtige theedoek om te voorkomen dat ze uitdrogen.

   voorbereiding-martabak-tahu
   Voorbereiding martabak tahu
  2. Rul de tahu met een vork in een ruime kom, zet opzij. (zie foto 1). Snijd de ui en een stronk prei in grove stukken, zet opzij (zie foto 1). Snijd een stuk prei in fijne ringen, deze gebruiken we later in de tahu-eivulling.
  3. Verwarm wat olie en fruit hierin de gerulde tahu totdat dit een mooie, goudgele kleur krijgt. (zie foto 2 en 3)
  4. Klop de eieren in de kom met de gerulde tahu; ik heb er 2 gebruikt want zo werd de vulling niet al te vloeibaar. Voeg de fijne preiringetjes toe en meng dit goed door elkaar. Kruid deze vulling met zout, ketumbar, masala en pers de teentjes knoflook er boven uit. Roer dit goed door.martabak- vullen
  5. Voordat we de martabak gaan vullen en vouwen, maken we een bloempapje van bloem en water. Dit wordt ‘de lijm’ om de martabak te kunnen sluiten; ik gebruikte 3 el bloem en heb dit aangelengd met een straaltje water. De lijm moet dik vloeibaar blijven!
  6. En nu: vullen en vouwen! Leg een loempiavel diagonaal  op een snijplank met de punt naar u toe. Schep een eetlepel met tahu in het midden van de loempiavel. Neem een handjevol prei en ui en leg dit er bovenop. (zie foto 4) Let op: zorg dat de vulling de vorm krijgt van een rechthoek, de martabak worden daardoor mooie rechthoekige pakketjes.
  7. Vouw de onderste punt over de tahu-vulling, ‘lijm’ de randen van de loempiavel gul met het bloempapje. Gebruik hierbij uw vingers.
   Daarna vouwt u de linker-en rechterkant van de loempiavel over de vulling, zie foto 5. Sluit goed af met het bloempapje.
  8. Bekleed een groot plat bord/snijplank met bakpapier. Hierop legt u de martabak pakketjes die al gevuld zijn, mèt de sluiting onderop. Tip: NIET stapelen, want de pakketjes zijn kwetsbaar door de natte (ei)vulling; indien mogelijk gaat het bord/snijplank met de martabak vooraf een  half uur de koelkast in, want zo kunnen de martabakjes wat steviger worden en uitharden.
  9. Verhit 1-2 cm olie in een pan en frituur de martabak totaal 3 minuutjes op medium vuur. Begin bij het sluitgedeelte van de martabak.
   martabak-frituren
   martabak-frituren
   Kitchen Tools - Schuimspaan Draad - Frituurschep - Ophangbaar -Ø 12 cm
   Kitchen Tools - Schuimspaan Draad - Frituurschep - Ophangbaar -Ø 12 cm
   Score 4.5 van 5 sterren.
   €9,99
   Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, woensdag in huis
   Klik om dit product op bol.com te bekijken

    

  10. Frituur alle martabakjes en laat ze goed uitlekken op keukenpapier. NIET stapelen, ook gebakken zijn ze nog kwetsbaar.
   Warm zijn ze het lekkerst, eet er zoete loempiasaus bij mmm…. KLAAR! SELAMAT MAKAN!!!

   martabak-tahu
   Martabak tahu

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of de Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

 

 

Geef een reactie