Pandan rolcake

pandan-rolcake

De rolcake waarvan ik nu het recept met u ga delen, hoort tot één van de vele herinneringen uit mijn jeugd. “Cakerol, biscuitrol, Swiss roll …”. Het is niet echt specifiek Indisch gebak of koek, maar deze cake snoepten wij regelmatig in onze kindertijd bij ons thuis . Voor mij reden genoeg om een goed recept van deze heerlijkheid, gevonden via Pinterest, in mijn blog op te nemen en uit te werken! Pure nostalgie….

Pandan

Zoete hapjes kun je in Indonesië de hele dag door eten. Op de avondmarkt -de pasar malam- of bij één van de straatventers met hun karretjes, kun je voor je lekkere trek terecht. Ze kosten feitelijk niets, op deze manier kan de plaatselijke jeugd deze heerlijkheden makkelijk van hun zakgeld betalen.
Vaak zijn de zoete hapjes groen gekleurd; dit kleurtje danken zij  aan het extract uit pandanbladeren. Van dit blad wordt een groene kleurstof gemaakt, verkrijgbaar als vloeistof in kleine flesjes in de toko. Een pandanblad is geurig en bloemig en  het geeft een nootachtige en subtiel zoete smaak af. Men noemt het ook wel ‘Aziatisch vanille’  door de zoete smaak en fijne geur. Het geeft tevens ook een heldergroene kleur af die zo typerend is voor vele Ind(ones)ische koekjes en hapjes.

Pandan rolcake

Dus… door het gebruik van pandan is dit recept van de Pandan Rolcake feitelijk een 2.0 uitvoering van mijn eerdere recept van de rolcake. Zullen we beginnen?

Ingrediënten:

  • Voor het CAKEBESLAG:
  • 70 gr bloem
  • 5 gr maizena
  • 100 gr suiker
  • 4 eieren
  • 8 gr melkpoeder (of 3 sachets)
  • 90 gr gesmolten margarine
  • 1 tl SP, zie foto (emulgator)
  • 1-2 druppeltjes pandanextract
  • Voor de VULLING/SAUS:
    100 gr bruine basterdsuiker
  • 400 ml water
  • 2 el custard meel
  • 50 ml gecondenseerde melk
  • pandanblad.
  • Voor de TOPPING:
    3 el geraspte kokos.

    ingrediënten-pandan-rolcake
    Ingrediënten pandan rolcake

    Bereidingswijze:

  1.  Mix de eieren, suiker en de SP voor ongeveer 11 minuten.
    Als het beslag wit en schuimig aanvoelt, meng je het pandanextract er door heen. Dit doe je met een spatel.
    3BMT Spatel Silicone - 28 cm Lange Bakspaan - Groen
    3BMT Spatel Silicone - 28 cm Lange Bakspaan - Groen
    Score 4.8 van 5 sterren.
    €7,99
    Op voorraad. Voor 17:00 uur besteld, dinsdag in huis
    Klik om dit product op bol.com te bekijken
  2. Spatel de bloem, maizena, melkpoeder door de suiker/eimix en meng goed door.
  3. Smelt intussen de margarine op klein vuur, laat ietwat afkoelen en schep dit voorzichtig door het beslag;
  4. Verwarm de oven voor op 180° onder- en bovenwarmte en bedek een bakplaat met bakpapier. Verdeel het beslag over de bakplaat en bak dit 13 minuten in de oven af. Houd uw oven in de gaten zodat de cake niet te donker wordt, anders wordt het moeilijker om te rollen. Terwijl de cake in de oven staat, maken we de vulling:
    Warm in een pannetje al roerend de gecondenseerde melk, het pandanblad, het custard meel, de bruine basterdsuiker en het water. Laat de vulling op klein vuur pruttelen, het wordt nu wat dikker en stroperig; het ruikt heerlijk zoet! Doe het vuur uit en laat de vulling wat afkoelen.
  5. Leg een schone theedoek of vel bakpapier klaar op het aanrecht. Strooi hier wat poedersuiker over, dit voorkomt dat de koek gaat plakken. (sorry, staat niet op de foto)  Draai de bakplaat om en stort de cake op het theedoek of bakpapier.
    pandan-rolcake
    Voorbereiding pandan rolcake.

    Trek gelijk het bakpapier van de cake af, rol voorzichtig de cake warm in de theedoek/bakpapier op en laat opgerold afkoelen.

  6. Als de cake is afgekoeld, kunt u hem weer uitrollen. Besmeer de cake met een dun laagje custardvulling en rol hem weer terug. Zorg er voor dat de naad onderop ligt.
  7. Maak de geraspte kokos vochtig met wat druppels water en zet het schaaltje 25 seconden in de magnetron. De kokos zet hierdoor wat uit en dit komt de smaak ten goede!
  8. pandan-rolcake
    Pandan rolcake, ziet dit er niet heerlijk uit?

    Smeer gelijkmatig wat custardvulling uit bovenop de cakerol en strooi er de geraspte kokos over. Snijd de zijkanten recht en klaar is de rolcake! Het ziet er nu echt feestelijk uit!pandan-rolcake

Tip: Dek de rolcake met bakpapier af en bewaar in de koelkast. Zelf vind ik een koude vulling erg lekker en lijkt het alsof de custard beter in de cake trekt. 
Bol.com Algemeen"Bol.com<br

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of de Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. .

 

 

 

Geef een reactie