Karedok oftewel krèdok

karedok krèdok

De eerste keer dat ik dit gerecht at en de naam ‘karedok’ las (spreek uit ‘krèdok’), was op de TongTongFair. Ik werkte er al een aantal jaren waarbij ik hielp met  het verkopen van Indische snacks, zoete koekjes en drankjes waaronder tjendol. De enige keer dat er maaltijden werden aangeboden, stond karedok ook op het menu. Ik had er nog nooit van gehoord, vond het een rare naam, maar tijdens het opscheppen en uitserveren van deze maaltijden kwam dit groentengerecht mij toch wel heel bekend voor. Wat bleek? Als kind at ik zo nu en dan ‘rauwe roedjak’, althans zo noemden wij dit thuis. Een gerecht met fijngesneden rauwe groenten aangemaakt met een pittige pindasaus. Wij wisten allemaal wat ermee bedoeld werd; karedok toonde dus opmerkelijk veel overeenkomsten met onze ‘rauwe roedjak’ thuis. En het grappige is: niemand bij ons thuis kent de naam ‘karedok’, maar wij weten wel gelijk wat er met ‘rauwe roedjak’ bedoeld wordt!

Groenten en Indonesiërs.

Indonesiërs zijn gek op rauwkost. Regelmatig staat er bij elke maaltijd een bordje rauwe, gesneden groente op tafel. Van rauwe groenten of een mengsel van geblancheerde groenten worden salades gemaakt, die met een sausje worden geserveerd. De dressings bevatten vaak fijngestampte Spaanse pepers; pinda’s, ‘asem’ –tamarinde-, garnalenpasta en palmsuiker zorgen voor een specifieke smaak. Zo ook bij dit karedok recept, zullen we beginnen?

Karedok, groenten met pindasaus.

Ingrediënten: (voor een grote schaal):karedok krèdok

 • 100 gr sperziebonen
 • ½ komkommer
 • kwart spitskool of 150 gram
 • 100 gr taugé
 • 50 gr gula djawa (staat niet op de foto)
 • 100 gr vliespinda’s
 • 1 lomboh -Spaanse peper- of rawit
 • sap van een limoen
 • slokje azijn
 • snufje kencur
 • snufje zout.

Bereidingswijze:

 1.  Was de groenten en maak de taugé schoon door de bruine uiteinden te verwijderen. Giet er wat gekookt water overheen om de kans op eventuele bacteriën te verkleinen.
 2. Snijd de lomboh of rawit, de komkommer, sperziebonen en spitskool in kleine stukken. Snijd ook het blok/schijf gula djawa fijn. (zie foto)
  karedok krèdok
  Voorbereiding karedok

   

 3. Doe de gula djawa, de lomboh of rawit en de vliespinda’s in de blender. Voeg het scheutje azijn, zout en 1½ tl kencur toe en maal deze ingrediënten fijn. (zie foto)
 4. Nu gaan we het groentengerecht opbouwen:
  Vul in een grote kom wat spitskool, komkommer en taugé en meng dit door elkaar. Pers er een schijfje limoen erboven uit.
 5. Herhaal dit tot alle groenten op is; meng de pindamassa door de groenten en zorg dat dit goed verdeeld wordt. Geen paniek als het geheel te droog aanvoelt, dit komt goed doordat er veel vocht uit de groenten vrijkomt.  Klaar !!

Tip: het gerecht is lekkerder als de smaken zich goed hebben kunnen vermengen. Let op: de groentensoorten moeten wel hun bite blijven houden!karedok krèdok

Kerst 2021Kerst 2021

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of de Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. .

 

 

 

2 gedachtes over “Karedok oftewel krèdok

Geef een reactie