In Indonesië wordt meer tempeh dan tahu gegeten: tempeh bevat meer eiwitten en vitaminen en eerlijk is eerlijk… er zit meer smaak aan. Jarenlang kleefde er een negatief imago aan dit sojaproduct; het werd vooral gegeten door de armen die zich geen vlees konden veroorloven. Maar door meer aandacht voor gezonde voeding, immers… veel eiwitten en ijzer en een prima vervanger voor vlees, wordt tempeh steeds meer gewaardeerd. In veel Ind(ones)ische keukens is het inmiddels een onmisbaar product geworden. Bron * : Specialiteiten uit Zuidoost-Azië.
Tempeh in oestersaus.
Zo ook bij ons thuis. Veelzijdig te gebruiken, lekker en betaalbaar! Het kan droog en nat gemarineerd worden, tempeh wordt gefrituurd, meegekookt of gebakken. Of eerst gebakken en daarna in een pikante kokossaus gekookt. Zoals bijvoorbeeld in de smaakvolle oblok oblok, een bijna-vergeten gerecht uit mijn jeugd. Tempeh wordt echter ook veelvuldig gebruikt in nieuw verzonnen gerechten, zoals in dit makkelijke recept ‘Tempeh in oestersaus’. Geïnspireerd door kookchannels op YouTube en aangevuld met díe kruiden die mij geschikt lijken, geef ik er op deze manier mijn eigen draai aan! Kookt u met mij mee?
Benodigdheden
- Voor de tempeh:
– halve tempeh
– ½ tl bouillonpoeder
– ½ tl zout
– peper - Voor het beslag:
– 7 el water
– 3-5 el bloem
– 2 el rijstemeel
– ½ tl zout - Voor het gerecht:
– 3 teentjes knoflook
– 2 el margarine
– 1 ui
– 2 lente-uitjes
– citroensap (ik had helaas geen verse..)
– 3-5 el ketjap manis
– 2 el oestersaus
– 1-2 el worcestersaus
– 50-100 ml water.
Bereidingswijze:
- Snijd de tempeh in blokjes en prak dit daarna met een vork of keukenmachine in een compacte brij. Voeg zout en bouillonpoeder toe en meng dit goed door de tempéh.
Vorm kleine rondjes of ovaaltjes van de geprakte tempeh en zet opzij.Vorm kleine, platte rondjes of ovaaltjes van het tempehbeslag - Doe bloem, rijstemeel en het zout in een kom, vermeng dit goed met elkaar. Giet 7 el water erbij en laat de bloem oplossen. Het beslag moet ietwat aanvoelen als vloeibaar pannenkoekbeslag.
- Doop de tempehstukjes één voor één in het beslag en frituur ze daarna in wat olie. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Ondertussen snijdt u de ui grof, de teentjes knoflook in fijne stukjes en de lente-uien in partjes van 2 cm.
Voorbereiding tempeh in oestersaus - Smelt de margarine in een pan; fruit hierin lichtjes de knoflook.
- Voeg de ketjap, de oestersaus, worcestersaus toe en druppel er wat citroensap over.
- Tot slot doet u de gesneden uistukjes erbij; bak dit even mee tot het glazig ziet. Nu mogen de tempehkoekjes erbij. KLAAR!!
Top het gerecht af met verse stukjes lente-ui. Puur voor de kleur en de presentatie!
Tip: Hoe kleiner de stukjes tempeh zijn, hoe lekkerder! Het eet gewoon lekker weg ….
Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of de Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. .
Smakelijk gerecht hoor indomama
Dank je, smaakte goed!
Hedy, wat kan ik gebruiken i.p.v. oestersaus voor de vega variant? Groet, Marga
Hoi Marga! (dé Marga uit Utrecht?)
Ik zit gelijk te denken aan hoisinsaus, gemaakt van sojabonen, knoflook, suiker, zout en water. Je zult de ‘vissige’smaak dan wel missen…. Bestaat er geen vega variant van de oestersaus, bijv. bij een goed gesorteerde toko?
Sorry trouwens voor mijn late reactie!
Groetjes…