Ongol ongol

ongol-ongol

De Indonesiër is dol op zoet; desondanks is het fenomeen ‘zoete dessert’ of ‘zoet toetje’ als afsluiter van een maaltijd niet echt bekend. Kleine zoete traktaties zoals pisang goreng en gestoomde rijstcakejes worden vaak in eetkraampjes verkocht. Straatventers bieden deze lekkernijen aan in hun ‘kaki lima’ -mobiele eetkarretjes- . Zoetigheid wordt de hele dag door gesnoept, het hoeft dus echt niet alleen op een vast tijdstip of aan het eind van een maaltijd aangeboden te worden. Vaak is vers fruit dé ultieme afsluiter van een etentje of maaltijd.

Ongol ongol

Vergeleken met de hartige keuken is de Ind(ones)ische zoete keuken iets minder bekend. Er bestaan vele (oude) Indische kookboeken waarin de zoete gerechten  meestal beperkt blijven tot pisang goreng, spekkoek en tjendol. Gelukkig biedt de heerlijke webshop van Toko Lo en de uitnodigende workshops van Francis Kuijk, bekend uit het tv programma van Heel Holland Bakt, ons genoeg zoete inspiratie! Onbekende koekjes worden door hen onder de aandacht gebracht; zó verrassend, veelkleurig en lekker, er gaat een wereld voor u open!

ONGOL ONGOL is een soort bruine puddingbal, dat u op het laatst door geraspte kokos wentelt. Een verrassende lekkernij, zacht en zoet tegelijk, maar met een ietwat zoute nasmaak door de gewelde kokos. Tevens een onbekend koekje… toen ik dit voor het eerst proefde, vond ik de naam ‘ongol ongol’ niet bij deze zoetigheid passen. Zo’n lelijke naam voor zó’n lekkernij, maar vond het wel de moeite waard om op zoek te gaan naar een geschikt recept! Dit vond ik in het kookboek “De zoete Indische keuken” van Margriet Kemper en Souw Han Nio. Helaas is dit kookboek niet meer beschikbaar… maar u kunt prima uit de voeten met onderstaand recept. Met een paar aanpassingen maakte ik het tot een prima recept voor mij waar ik graag naar teruggrijp. Kokkerelt u met mij mee?

Ingrediënten ongol ongol:

ingrediënten-ongol-ongol
Alle ingrediënten voor de ongol ongol
 • 120 gram hungkwee meel
 • 100 gram geraspte kokos, te koop in de supermarkt of toko
 • 7 dl water
 • 175 gram bruine basterdsuiker
 • 2 el witte suiker
 • 2-3 pandanbladeren, te vinden in de vriezer van de toko
 • snufje zout.

Bereidingswijze:

 1. Als eerste stoomt u de droge geraspte kokos met een snufje zout in de stoompan. Dit stoomt u 5 minuten, de kokos zet nu uit en wordt vochtiger. Zet het schaaltje opzij.
  kokos-stomen
  De geraspte kokos stoomt u 5 minuten in een stoompan.

   

 2. Meng 1,5 dl van het water met de hungkwee meel in een kom. Laat de meel al roerende oplossen.
 3. Breng nu de rest van het water, 5,5 dl, aan de kook met de pandanbladeren, de bruine suiker en de witte suiker.
  voorbereiding ongol ongol
  Suikers worden gesmolten.

   

 4. Als het suikerwater kookt, voegt u het hungkwee papje toe op klein vuur. Dit roert u zo’n 10 minuten flink door, af en toe van het vuur af. Het wordt nu een dikke brij.
 5. Doe de afgekoelde kokos in een diep bord; laat met behulp van twee eetlepels een hoeveelheid pudding in de kokos vallen. Rol dit rond totdat het bedekt is  met kokos. ongol-ongol(zie foto bovenste mandje). U kunt ook het beslag laten opstijven in een cakevorm, bedekt door bakpapier. Zodra deze puddingbrij afgekoeld is, kunt u dit aansnijden in nette, rechthoekige stukjes. (zie foto onderste bord). Wentel ze daarna door de gewelde kokos.
  Klaar! Geniet ervan, u zult merken dat u blijft eten….

  ongol-ongol
  Ongol ongol… in de vorm van ballen of netjes in stukjes..

 

Bol.com AlgemeenDeze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of de Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. .

Geef een reactie