‘Rozenstroop’ en stroop susu

Stroop susu- en- rozenstroop

Toen ik vorige week mijn voorraadkasten aan het opruimen was, kwam ik twee verschillende flessen ‘rozenstroop’ tegen. Volgens mij is de correcte naam rozensiroop, maar vroeger bij ons thuis noemden wij dit rozenstroop. (ik denk met mij nog vele andere Indo’s)

rozenstroop
Rozenstroop/rozensiroop en stroop susu

Rozensiroop/rozenstroop is suikerwater vermengd met een beetje rozenwater en rode kleurstof.
Het wordt vaak in tropische drankjes en desserts gebruikt, lekker zoet en verkoelend met deze warme dagen van de laatste tijd ….

Ook wordt ‘rozenstroop’ traditioneel gebruikt voor schaafijs (IJs kelapa muda, IJs Shanghai) in combinatie met gecondenseerde melk, maar kan ook als siroop (stroop biasa met selasi of tjin tjau), in de milkshake en over consumptie-ijs gebruikt worden.

Zelf vind ik ‘rozenstroop’ gewoon aangelengd met ijswater of spa rood het lekkerst. En dan natuurlijk aangevuld met ‘kelapa muda’ – jonge cocos – als je dat in huis hebt! En anders is dit bij elke toko te vinden in het vriesvak. Dit drankje heeft een zoete, rozige smaak en een mooie roze kleur.

rozenstroop- met kelapa muda
Rozenstroop met spa rood en ‘kelapa muda’ – jonge cocos –
Rozenstroop met spa rood
Rozenstroop met spa rood, heerlijk!

Susuroos in de linker fles, bovenste 2 foto’s,  is beter bekend als Stroop Susu, dat  ‘melk’ betekent. Deze stroop is al aangemaakt met gecondenseerde melk, je hoeft alleen maar (ijs)water of melk in je glas te schenken. En daarna de ‘kelapa muda’ toevoegen!

Ik heb natuurlijk geen recept voor deze heerlijke drankjes.
De stroop/siroop is mierzoet van zichzelf, giet daarom maar 2 eetlepels stroop of 1 cm stroop in een longdrinkglas. Daarna leng je dit aan met (spa) water of melk. Voeg eventueel ijsblokjes of geschaafd ijs en ‘kelapa muda’ toe. Deze bevroren ‘kelapa muda’   ontdooi je vooraf in een vergiet, zodat je stukjes jonge cocos overhoudt. Maar ik ken ook iemand die dit gewoon bevroren in het drankje doet, aangezien het cocoswater vanzelf smelt en ook goed smaakt …

Wel roeren zodat de stroop/siroop goed vermengd wordt. Krijg je er al zin in?

stroop susu
Stroop susu

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.

8 gedachtes over “‘Rozenstroop’ en stroop susu

 1. Deblindoblogt.com says:

  O heerlijk! Zéker met de klappa muda en selassi (Chia zaad). Ben nog zoekende naar de verhoudingen rozenwater / suikerwater om zelf de rozenstroop zonder kleurstof te maken. Suggesties?

 2. deindomama says:

  Hoi collega-blogger,

  Zelf heb ik geen ervaring met het maken van rozenstroop. Maar ik heb wel een tip van de Indopapa:

  – 1 liter water
  – 1 liter suiker (!)
  – 2 flesjes rozenessence (‘creme de rose’)

  Succes!
  de Indomama.

  1. Elisa says:

   Heerlijk! Wij maken altijd zelf de rozenstroop met een liter water, 1 kg suiker, 1 flesje rozenessece en een stokje vanille tijdens het koken in de pan.

   1. Maureen Meijers says:

    Zo maak ik het ook.
    1l water en 1 kg suiker.
    Mijn kleindochters zijn er dol op maar ik krijg het nergens meer kunnen jullie mij daaraan helpen?

Geef een reactie